Størstedelen af Nivå Teglværk blev revet ned i 2008 og her blev blandt andet sprængt to skorstene.

  • Sprænging af skorstene
  • Sprænging af skorstene
  • Sprænging af skorstene
  • Sprænging af skorstene
  • Sprænging af skorstene

Nivå Teglværk blev grundlagt i 1701, og dele af det er fortsat bevaret. De mere moderne dele af værket blev revet ned i 2008, og i forbindelse med nedrivningen blev der sprængt to skorstene og en lagerhal.

Sprængning af to skorstene på 24 meters højde

De to skorstene, der blev væltet ved hjælp af sprængninger, var ca. 24 meter høje. Den ene skorsten havde en diameter på 3 meter, og den anden havde en diameter på 8 meter og en inderkerne med støttevæge.

Som led i enhver skorstenssprængning svækkes skorstenen i faldretningen, og kiler tages ud fra hælen frem mod de forreste støtter, som er dem, der sprænges væk. De to skorstene blev svækket i både indre- og ydrekonstruktionen og ligeledes blev der boret og placeret sprængladninger begge steder.

skorsten-nivaa-2Her ses den lille skorsten med hullet i faldretningen. Den er boret og ladt, og dermed klar til sprængning.

 

Skorstenene blev sprængt med 0,5 sekunds mellemrum

I denne opgave blev de to skorstene sprængt næsten samtidig; kun adskilt af ca. 0,5 sekund. På den måde behøvede området kun at blive afspærret en gang, og forstyrrelserne er derved minimale.

 

Video

Vi har, sammen med IT styrelsen, tabt småkagerne. Læs mere om vores cookies på siden fortrolighedspolitik. Nå? Og hvad så?
Accepter