Kontursprængning i granitsten

Denne sten var én blandt mange, som måtte sprænges i forbindelse med de gennemgribende ombygninger som fandt sted på d’Angleterre omkring 2013. Den var en del af noget murværk, som ikke måtte blive skadet. Derfor var det essentielt, at stenen blev sprængt forsigtigt ift. rystelser, og det var samtidigt vigtigt, at ikke hele stenen blev sprængt, da halvdelen af den var indesluttet i murværket.

Kontursprængninger i natursten

De fleste natursten er granit, som er en af de hårdeste stenarter i Danmark. Modsat flint er den ikke ligeså skør, og derfor nærmest umulig at hakke i stykker med hydraulisk eller luftværktøj. Det eneste alternativ til denne sprængning havde været diamantskæring, men det havde krævet, at den var blevet skåret ud i flytbare tern, hvilket havde været et større projekt – meget større.

Ved at bruge samme princip som bruges ved udsprængning af bjerg langs motorveje osv., og skalere det ned til miniblasting, kunne det lade sig gøre at sprænge stenen og efterfølgende efterlade en fin kontur med et klart skel samt en pæn overflade på den blivende sten.

Her ses stenen og det omgivende murværk. Snittet skal ligge langs muren.

Kontursprængning i granit

Det er knap så ofte vi møder et behov som dette, men ved en ”forsigtig” sprængning, hvor ladningernes individuelle forsinkelser passer sammen med ladningsstørrelse og boremønsteret, kan rigtig flotte resultater opnås på kort tid. Endvidere er resten af stenen sprængt i så små stykker, at den let kan skovles op og køres ud.