Sprængning af permafrost

Hvis et byggeprojekt i Nordsverige, Nordnorge partout skal starte i vintersæsonen, eller der er tale om et projekt på Grønland, hvor frosten i jorden er permanent, kan sprængning være en nødvendighed. Der kan bores og sprænges i permafrost eller i is. Teknikkerne er lidt anderledes end ved sprængning i sten og klipper eller i jord, men det kan lade sig gøre at sprænge i permafrost eller is.

Set fra et sprængteknisk perspektiv, kan det sagtens lade sig gøre at bore og sprænge i permafrost eller i is. Dog er der en masse andre hensyn som skal tages ift. arbejdet i de mere ekstreme miljøer, hvor der ikke lige ligger et byggemarked rundt om hjørnet. Det gør, at operationerne skal planlægges og forberedes grundigt.

Sprængning i permafrost stiller lidt større krav til borearbejdet end sprængning i beton eller klippe, og man må derfor ikke forvente, at det går ligeså hurtigt. Når der bores til sprængning i permafrossen jord, risikerer man at ramme på sten og andet, som kan genere boringen. Ligeledes skal der også bores på en måde, så der ikke udvikles for meget varme, der kan smelte is og bevirke, at der løber vand ud i hullet, som atter kan fryse til og tilstoppe borehullet.

Frosten gør jorden stenhård, og det er nødvendigt at sprænge is, jord og klippe løs for at kunne komme ned.

Sprængning af is og isflager

Hvis frosten er rigtig hård herhjemme, kan fjorde og vandhuller fryse til, og da isbrydere ikke ligefrem hænger på træerne, eller muligvis er opholdt andetsteds, kan sprængning, også her, være vejen frem. Man kan gå ud på isen og hænge ladninger ned gennem borede huller. Hvis sprængladningerne får den rigtige dybde ift. isens tykkelse og deres størrelse, kan man opnå rigtig gode resultater på denne måde.

Frosten gør jorden stenhård, og det er nødvendigt at sprænge is, jord og klippe løs for at kunne komme ned.